No to jednak coś błonnika tez dorzuc żeby było go więcej skoro tak "jałowo" jadasz, zamien też czesc ryżu na owoce o ile nie jesz już. No i czesc miesa zamien na inne źródła bialka. To tak na szybko oczywiście bo i tak to za mało info żeby wyłapać co może być przyczyną Zmieniony przez - wincol w dniu 2023-02-18 22:49:14
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]
Białko z prochu jest zamiennikiem do innego zrodla „pełnowartościowego” białka(czyt zwierzęcego, który ma kompletny aminogram). Nie sprawi on, ze magicznie schudniesz ale uzupełni niedobory białka w diecie jeśli takie sa, przyjęło sie, ze zapotrzebowanie na białko powinno wynosić miedzy 1-1.5g na kilogram masy ciała. W okresie treningow siłowych [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
[...] konopi, spirulina czy inne wynalazki niby mają dużo białka na 100g, ale tego się zwykle łyżeczkę dodaje więc ilości białka są niewielkie. Biorąc pod uwagę tylko typowe źródła - jajka, nabiał, mięso, ryby i strączki to mi wychodziło maks 70g a często nawet mniej. W tych przepisach jest mnóstwo warzyw i objętość posiłków jest konkretna. Po [...]
Teraz od kilku dni dorzucam trochę więcej białka i niestety po niektórych posiłkach, tych bogatych w białko brzuch jak balon, czuję się przepełniona i ociężała. Natomiast w kwestii regeneracji czy wyników nie widzę żadnej poprawy, a w ćwiczeniach siłowych jak pompki czy podciągnie nie ma żadnego progresu. Serio Viki, to brzmi jak efekt nocebo. [...]
[...] z takiej odżywki dostarcza dużą porcję białka w małej objętości racji pokarmowej. Czyli omijany jest tutaj ten problem, który pojawia się w przypadku spożywania jako źródła białka nasion roślin strączkowych. Jeżeli też nawet dana odżywka oparta została na izolacie białek sojowych, z dużą porcją białka przyjmujemy jedynie minimalną dawkę [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
[...] takiego natomiast w skrócie ujmując polegało to na tym ze przez 14 tygodni spożywał bardzo małe ilości kalorii około 800-1000 kcal DZIENNIE! Posiłki składały się głównie ze źródła białka i warzyw ze śladową ilością tłuszczy i węglowodanów. Kolega był i jest wciąż gruby natomiast schudł na takim żywieniu 26kg. Po tych 14 tygodniach odpuścił, jadł [...]
Ja akurat tego testu nie robiłam, ale jak zmniejszyłam ilość i źródła węgli wg wskazówek z książki to też głodna nie byłam, treningi na niskim tętnie wchodziły bez problemu ale już na wyższym był problem bo mocy brakowało i szybko się męczyłam. Teraz po zwiększeniu węgli i białka czuję ogromną różnicę na plus. Na każdego działa coś innego.
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] ryżowe, wafle kukurydziane to już masz źródło węglowodanów, za długo nie poleży bez zimnego ale jakieś ćwiartki wędzone, pierś wędzona czy podobne produkty – to masz już źródła białka, możesz kupić odżywkę białkową też, konserwy jakieś rybne, czy nawet mięsne dobrej jakości. Możesz też kupić jakieś dania gotowe dostępne w sklepie SfD i jeżeli [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
[...] długotrwały niedobór może powodować problemy. Dieta powinna być różnorodna. Dodatkowo w twarogu mamy białko kazeinowe które powoli się wchłania. Całkowita rezygnacja z mięsa i jajek na rzecz twarogu to kiepski pomysł. Można wprowadzić więcej nabiału a zmniejszyć ilość innych źródeł, ale mimo wszystko źródła białka powinny być różnorodne.
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]